Opis stanowiska pracy

Wyzwania przed Tobą:

  • Skuteczna rekrutacja branży gastronomicznej
  • Kontrola grafików zleceniobiorców i kontrahentów
  • Wsparcie i doradztwo dla kadry managerskiej w zakresie obszaru HR - zarządzania pracownikami niższego szczebla
  • Weryfikacja zgodności listy płac
  • Organizacja oraz prowadzenie procesów wdrożenia nowych pracowników(onboarding)
  • Wsparcie oraz uczestnictwo w projektowaniu i wdrażaniu nowych rozwiązań w zakresie HR
  • Wsparcie pracy Zarządu oraz działu kadr
  • Audyt pracy zleceniobiorców i kontrahentów

Wymagania

  • wykształcenie wyższe
  • minimum 2 lata doświadzenie na podobnym stanowisku, mile widziana branża gastronomiczna
  • znajomośc metod rekrutacji
  • umiejętność zarządzania personelem, zdolności komunikacyjne, motywacyjne
  • samodzielność i efektywność w działaniu
  • zaaganażowanie w wykonywane obowiązki
  • umiejętność pracy pod presją czasu
  • biegła obsługa komputera (MS Office)
  • prawo jazdy

Prezentacja firmy

Działamy na rynku 20 lat, które sprawiły, iż jesteśmy liderem w s... Rozwiń

Dodatkowe informacje

Ostatnia aktualizacja:
10/04/2018
Wymiar etatu:
Pełny etat
Rodzaj umowy:
Na czas nieokreślony
Liczba wakatów:
1
Min. doświadczenie:
1 rok
Min. wykształcenie:
Wyższe licencjackie
Branża / kategoria:
Praca Catering / Gastronomia, Praca Administracja biurowa, Praca HR / Kadry / Rekrutacja

Czy chcesz otrzymywać oferty pracy na podobne stanowiska?

Utwórz powiadomienie e-mail
Zapisz mnie

Zapisani kandydaci otrzymują informacje jako pierwsi.

Podziel się ze znajomymi