AJINOMOTO JAWO Sp.z o.o.

AJINOMOTO JAWO Sp.z o.o.

Częstochowa, śląskie

Prezentacja firmy

Branża / kategoria:
Produkcja
Liczba pracowników:
102

Prezentacja firmy

Ajinomoto Jawo to polsko – japońska spółka, której udziałowcami
są częstochowska firma Jawo oraz japońska firma Ajinomoto Frozen Foods.
W 2015 roku spółka uruchomiła nowoczesny zakład produkcyjny w którym wytwarzana jest japońska mrożona żywność skierowana głównie na rynek Unii Europejskiej. W chwili obecnej w fabryce w Częstochowie produkowana jest gyoza, m.in. z wieprzowiną, z kurczakiem czy z krewetkami. Gyoza to bardzo popularne w Japonii danie tworzone z delikatnego, cienkiego ciasta nadzianego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub na bazie ryb i owoców morza. Jest to jedno z podstawowych dań w japońskiej kuchni, serwowane w restauracjach nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.