Opis stanowiska pracy


Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie

Dyrektor Generalny poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:

starszy specjalista

Główny Inspektorat Weterynarii
ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa

Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:

  • Ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie kontroli bezpieczeństwa mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w zakresie kontroli zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, w celu ujednolicenia postępowania terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej.
  • Prowadzenie spraw związanych z nadzorem nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych oraz bezpieczeństwem mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
  • Opracowywanie projektów instrukcji/wytycznych Głównego Lekarza Weterynarii, a także projektów procedur dotyczących postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie urzędowych kontroli bezpieczeństwa mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, jak również przy weryfikacji zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
  • Ustalanie warunków weterynaryjnych obowiązujących przy produkcji oraz wywozie mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wzory weterynaryjnych świadectwa zdrowia, opracowywanie kwestionariuszy, tworzenie list specyficznych zakładów zatwierdzonych na kraje trzecie), w celu umożliwienia ich eksportu do państw trzecich.
  • Przygotowywanie audytów krajów trzecich mających na celu zatwierdzenie zakładów sektora mięsa czerwonego do eksportu, udział w wyżej wymienionych audytach, opracowywanie wniosków pokontrolnych oraz uwag do protokołów i raportów pokontrolnych.
  • Przygotowywanie audytów FVO mających na celu weryfikację prawidłowego (zgodnego z wymaganiami UE) funkcjonowania nadzoru nad zakładami mięsa czerwonego oraz zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, udział w wyżej wymienionych audytach, opracowywanie wniosków pokontrolnych oraz uwag do raportów i zaleceń pokontrolnych.
  • Współpraca z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących wymagań weterynaryjnych dla mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w celu realizacji zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.
  • Opiniowanie w zakresie właściwości Biura projektów aktów prawnych opracowanych przez inne instytucje, przesłanych w ramach uzgodnień resortowych i międzyresortowych, w celu weryfikacji ich spójności z innymi normami prawnymi / dostosowania ich do polskich realiów.
  • Opiniowanie wytycznych, przewodników dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych przygotowanych przez KE i organizacje branżowe w wyżej wymienionym zakresie dotyczącym bezpieczeństwa żywności.
  • Przygotowanie wkładów do instrukcji dla przedstawiciela Polski na posiedzenia grup roboczych KE oraz SCoPAFF w zakresie bezpieczeństwa mięsa czerwonego, produktów mięsnych i innych produktów pochodnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz udział w grupach roboczych ds. kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego. /Zbieranie i uzgadnianie wkładów do instrukcji dla przedstawiciela Polski na posiedzenia grup roboczych KE oraz SCoPAFF, jak również udział w grupach roboczych i stałych komitetach KE.
  • Koordynuje przygotowanie wkładu do zintegrowanego wieloletniego krajowego planu urzędowych kontroli żywności i pasz w części dotyczącej Biura Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego.


Warunki pracy

Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje).
Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy:
Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.

Inne informacje:

W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, nie wynosi co najmniej 6%.
- pierwszeństwo dla osób z niepełnosprawnościami
Nasz urząd jest pracodawcą równych szans i wszystkie aplikacje są rozważane z równą uwagą bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientacje seksualną czy też jakąkolwiek inną cechę prawnie chronioną.

Umowa o pracę od 02.11.2018.

Proponowane wynagrodzenie zasadnicze ok. 4400 zł brutto.

Dokumenty złożone w aplikacji nie będą zwracane. Prosimy o rzetelne przygotowanie aplikacji. List motywacyjny, życiorys, klauzula informacyjna i wszystkie oświadczenia muszą być opatrzone datą i własnoręcznie podpisane. Życiorys powinien zawierać zgodę na przetwarzanie danych osobowych o treści: "Na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy w celach związanych z rekrutacją i zatrudnieniem."

Oferty niekompletne i dostarczone po terminie (decyduje data stempla pocztowego) nie będą rozpatrywane. Kandydaci zakwalifikowani do naboru zostaną powiadomieni telefoniczne lub e-mailem o jego terminie.

Wzór oświadczeń i klauzula informacyjna dla kandydata do pobrania ze strony www.wetgiw.gov.pl > Inspekcja Weterynaryjna > Praca > Informacja o wymaganych dokumentach i oświadczeniach.
Dodatkowe informacje: 22-623-13-29.

Wymagania związane ze stanowiskiem pracy

wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub technologia żywności

doświadczenie zawodowe/staż pracy

4 lata doświadczenia zawodowego
praca w Inspekcji Weterynaryjnej lub administracji publicznej na stanowisku o podobnym zakresie obowiązków

pozostałe wymagania niezbędne:

  • Wiedza: znajomość przepisów weterynaryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, urzędowych kontroli i ochrony zwierząt.
  • Kompetencje: kreatywność, samodzielność, inicjatywa, rzetelność, komunikatywność, terminowość.
  • Umiejętności: dobra organizacja pracy własnej, praca pod presją czasu, umiejętność pracy w zespole.
  • Znajomość języka angielskiego na poziomie B2
  • Posiadanie obywatelstwa polskiego
  • Korzystanie z pełni praw publicznych
  • Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe


wymagania dodatkowe

  • Przeszkolenie: zasady wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP


Dokumenty i oświadczenia niezbędne:

  • Życiorys/CV i list motywacyjny
  • Kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie wykształcenia
  • Kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie doświadczenia zawodowego / stażu pracy
  • Klauzula informacyjna RODO
  • Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów naboru
  • Oświadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego albo kopia dokumentu potwierdzającego posiadanie polskiego obywatelstwa
  • Oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych
  • Oświadczenie o nieskazaniu prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe

Dokumenty i oświadczenia dodatkowe:
  • kopia dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność - w przypadku kandydatek/kandydatów, zamierzających skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu w przypadku, gdy znajdą się w gronie najlepszych kandydatek/kandydatów

  • Dokumenty należy złożyć do: 2018-09-30
    Decyduje data:stempla pocztowego / osobistego dostarczenia oferty do urzędu

    Prezentacja firmy

    Pracodawca opublikował ofertę pracy w ramach Biuletynu Informacji Public... Rozwiń

    Dodatkowe informacje

    Ostatnia aktualizacja:
    19/09/2018
    Wymiar etatu:
    Pełny etat
    Rodzaj umowy:
    Na czas nieokreślony
    Liczba wakatów:
    1
    Min. doświadczenie:
    1 rok
    Min. wykształcenie:
    Wyższe licencjackie
    Branża / kategoria:
    Praca Administracja Publiczna

    Więcej ofert pracy od tego pracodawcy

    Czy chcesz otrzymywać oferty pracy na podobne stanowiska?

    Utwórz powiadomienie e-mail
    Zapisz mnie

    Zapisani kandydaci otrzymują informacje jako pierwsi.

    Podziel się ze znajomymi