Opis stanowiska pracy
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w KatowicachWojewódzki Lekarz Weterynarii poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
asystent w zakładzie higieny weterynaryjnejWojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach
ul. Brynowska 25 a
40-585 Katowice
Zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:- Wykonywanie odczytów z posiewów mikrobiologicznych żywności oraz próbek środowiskowych, wykonywanie potwierdzeń serologicznych i biochemicznych w celu identyfikacji szczepów bakteryjnych i sformułowania ostatecznego wyniku badania
- Prowadzenie zapisów technicznych związanych z badaniami w celu udokumentowania toku badania
- Opracowywanie wyników badań, a także sporządzanie sprawozdań z badań.
- Prowadzenie rejestrów odczynników i szczepów bakteryjnych oraz planowanie rodzaju i ilości środków niezbędnych do realizacji zadań (przeprowadzenia badań
- Nadzór nad wykonaniem podłóż mikrobiologicznych. Kontrola jakości pożywek w celu dopuszczenia ich do użycia.
- Przeprowadzanie lub nadzór nad kalibracją sprzętu i sprawdzanie odczynników
- Nadzorowanie i monitorowanie temperatur w cieplarkach i chłodniach
- Wykonywanie czynności związanych ze sterowaniem jakością badań
- Wykonywanie i nadzór na badaniami wewnątrzlaboratoryjnymi oraz udział w tych badaniach
- Obsługa sprzętu laboratoryjnego
- Sprawdzanie wyposażenia w ramach nadanych upoważnień: wagi, pipety, termometry itd
- Sporządzanie sprawozdań miesięcznych, kwartalnych i rocznych z pracy Pracowni dla różnych komórek organizacyjnych Inspekcji Weterynaryjnej w celu wykorzystania danych do sporządzania planów i sprawozdań dla Głównego Inspektoratu Weterynarii
- Praca ze szczepami wzorcowymi oraz prowadzenie związanej z tym dokumentacji
- Sprawdzanie odczynników diagnostycznych oraz sprzętu jednorazowego.
- Uczestniczenie w realizacji przyjętego i wdrażanego w laboratorium systemu jakości
- Kontaktowanie się z klientami zewnętrznymi będącymi pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej w celu ustalenia terminów badań oraz przyjmowania próbek do badań
- Praca na stanowisku asystenta w Pracowni Mikrobiologii Spożywczej charakteryzuje się dużą złożonością i wymaga znacznej samodzielności w realizacji zadań oraz odpornością na stres.
Warunki pracyPraca w laboratorium w systemie codziennym od poniedziałku do piątku w godzinach 07:30- 15:30. Obsługa komputera powyżej 4 godz.
Praca przy monitorze ekranowym, narzędzia pracy – komputer, sprzęt diagnostyczny. Kontakt z drobnoustrojami chorobotwórczymi i warunkowo chorobotwórczymi dla ludzi i zwierząt, kontakt z odczynnikami chemicznymi, promieniowaniem UV.
Stanowisko pracy na w budynku trzykondygnacyjnym bez windy, bez podjazdu . Praca jest świadczona w budynkach WIW nie przystosowanych do poruszania się osób niepełnosprawnych- bariery architektoniczne.
Inne informacje:W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, nie wynosi co najmniej 6%.
Nasz urząd jest pracodawcą równych szans i wszystkie aplikacje są rozważane z równą uwagą bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientacje seksualną czy też jakąkolwiek inną cechę prawnie chronioną.
W ofercie należy podać dane kontaktowe – adres do korespondencji, adres e-mail, numer telefonu.
Wymogi formalne spełniają te oferty, które zostaną nadesłane w terminie określonym w ogłoszeniu (decyduje data wpływu oferty do urzędu ), zawierają komplet dokumentów, w tym własnoręcznie podpisane oświadczenia, życiorys (CV) list motywacyjny oraz spełniają wymogi niezbędne określone w ogłoszeniu.
Oferty niekompletne oraz uzupełniane po terminie nie będą rozpatrywane.
Kandydaci zakwalifikowani do dalszych etapów rekrutacji zostaną powiadomieni telefonicznie o ich terminie.
Po zakończeniu procesu naboru oferty niespełniające wymagań formalnych oraz wszystkie pozostałe oferty z wyjątkiem oferty wybranej osoby podlegają zniszczeniu po upływie 3 miesięcy od dnia obsadzenia tego stanowiska.
Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel. 32 42 88 625.
Wymagania związane ze stanowiskiem pracywykształcenie: wyższe wyższe o kierunku technologia żywności, mikrobiologia, biotechnologia, biologia
doświadczenie zawodowe/staż pracy2 lata doświadczenia zawodowego
na stanowisku zajmującym się bezpośrednio realizacją zadań z zakresu mikrobiologii
pozostałe wymagania niezbędne:- umiejętność obsługi komputera
- umiejętność podejmowania decyzji i odpowiedzialność
- rozwiązywanie problemów
- otwartość na zmiany
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
wymagania dodatkowe- umiejętność współpracy
- myślenie analityczne
Dokumenty i oświadczenia niezbędne:- Życiorys/CV i list motywacyjny
- Kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie wykształcenia
- Kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie doświadczenia zawodowego / stażu pracy
- Oświadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego albo kopia dokumentu potwierdzającego posiadanie polskiego obywatelstwa
- Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów naboru
- Oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych
- Oświadczenie o nieskazaniu prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Dokumenty i oświadczenia dodatkowe:
kopia dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność - w przypadku kandydatek/kandydatów, zamierzających skorzystać z pierwszeństwa w zatrudnieniu w przypadku, gdy znajdą się w gronie najlepszych kandydatek/kandydatówDokumenty należy złożyć do: 2018-04-27
Decyduje data:wpływu oferty do urzędu